Veterinär

 

Om sortimentet

Produkterna på denna sida är särskilt utvalda för sin lämplighet inom veterinärområdet. Sortimentet inkluderar bl.a. hemostatikum, sårvårdsprodukter samt desinfektions-, hygien- och hudvårdsartiklar.

Kirurgi

Inom kirurgi erbjuder vi vår flaggskeppsprodukt BloodSTOP® iX - en biokompatibel, resorberbar hemostatisk väv av kirurgisk kvalitet, som lämpar sig för användning inom en rad olika veterinärkirurgiska områden.

BloodSTOP® iX

Biokompatibelt, pH-neutralt, resorberbart hemostatikum av kirurgisk kvalitet, tillverkad av företrad natriumkarboximetylcellulosa. För akut och terapeutisk användning för att stoppa blödning från huden och andra ytliga sår där det behövs ett tillfälligt blödningsstopp (utvärtes bruk) samt för att stoppa blödning under och efter ett kirurgiskt ingrepp (invärtes bruk).


Så fungerar den

Vid kontakt med blod eller annat exsudat omvandlas väven till en skyddande, naturligt vidhäftande, genomskinlig gel som försluter det blödande såret, binder och aktiverar trombocyterna och accelererar koaguleringsprocessen, vilket kan minimera risken för blodförlust och kontaminering. Det skyddande lagret skapar en optimal sårläkningsmiljö.

Fullständigt resorberad inom 2-4 veckor.


Bevisat effektiv

BloodSTOP® iX uppnår snabb hemostas:
• Lättare typer av blödningar, samt kapillär, venös
och lättare arteriell blödning ca 1-3 min
• Allvarlig arteriell blödning upp till 7 min

Enligt en jämförelsestudie* uppnår BloodSTOP® iX hemostas snabbare än andra produkter.

*Ferretti, L., Qiu, X., Villalta, J. & Lin, G., (2012), "Efficacy of BloodSTOP iX, Surgicel, and Gelfoam in Rat Models of Active Bleeding From Partial Nephrectomy and Aortic Needle Injury", Urology, vol. 80, no. 5, pp. 1161.e1-1161.e6.


Så säger experterna

”Jag har använt BloodSTOP iX för olika ingrepp där man lätt kan få irriterande, sipprande blödning som vid tå- och svansamputationer, biopsitagning i munhåla och urinfisteloperationer, men också vid mer livshotande blödningar. BloodSTOP iX är inte den enda hemostatiska produkt jag använder mig av men det finns tillfällen där BloodSTOP iX är det bästa/enda alternativet för mig tack vare det faktum att den lättare fastnar och stannar kvar på den blödande ytan (och inte lika lätt på mitt finger eller instrument) och har en mycket lägre profil och massa/volym än de andra produkterna. BloodSTOP iX har visat sig vara en värdefull produkt att ha på hyllan för både förväntade och oförutsägbara tillfällen!”
Leg.Vet. Ashley Jury, BVScCert SAS MRCVS
Specialist i hundens och kattens sjukdomar
Väsby Djursjukhus

Produkt efter appliceringsområde

BloodSTOP® iX 27


Storlek: 1,3x5 cm

Appliceringsområde: Oral kirurgi och smådjurs-applicering (allmän & kirurgisk)

Antal/förp.: 24 st

Art.nr.: 22301

BloodSTOP® iX 14


Storlek: 5x5 cm

Appliceringsområde: Allmän och kirurgisk applicering (inkl. oral kirurgi)

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 22302

BloodSTOP® iX 15


Storlek: 5x10 cm

Appliceringsområde: Allmän och kirurgisk applicering

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 22303

BloodSTOP® iX 17


Storlek: 10x20 cm

Appliceringsområde: Stordjurskirurgi

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 22304

Sårvård

Vårt sortiment inom sårvård består av Vivamel, en serie sårvårdsprodukter med steril medicinsk kastanjehonung för behandling av ett brett spektrum av sår i olika faser av sårläkningsprocessen.

Vivamel

Vivamel är en serie sårvårdsprodukter med steril medicinsk kastanjehonung. Sortimentet innehåller både ren kastanjehonung i tub samt kompresser i olika storlekar och utföranden, indränkta med kastanjehonung, som kan användas för alla typer av sår och läkningsfaser.


Medicinsk kastanjehonung

Medicinsk kastanjehonung innehåller en mycket hög andel av prolin samt mineraler, vitaminer, antioxidanter, polyfenoler och enzymer som ger den mycket bra sårläkningsförmåga och inaktiverar bildande av biofilm. Det höga sockerinnehållet har en stor andel fruktos jämfört med glukos vilket gör att den inte kristalliseras så lätt som andra honungssorter, lägre kristallisering ger mindre obehag. Medicinsk kastanjehonung har även en låg viskositet vilket gör att den mycket lätt flyter ut över och fyller sårytan, samt snabbt anpassar sig till kroppstemperaturen.


Så fungerar den

Vivamel medicinsk kastanjehonung har en hög sockerhalt (minst 80%), låg vattenhalt (högst 17%) och ett surt pH som garanterar en hög osmotisk aktivitet. Detta skapar en ogynnsam miljö för mikrobiell tillväxt, samtidigt som såret renas och sårläkning främjas samt att odör från såret minskas. Vivamel medicinsk kastanjehonung ger en fuktig sårläkningsmiljö och bygger en skyddande barriär över såret.


Veterinär applicering

För veterinärt bruk kan medicinsk kastanjehonung användas för alla typer av sår och sårskador, både akuta, kroniska, ytliga, djupa och infekterade, samt på alla slags djur, både små och stora. Kan även användas för att hjälpa och påskynda läkning av sår efter olika typer av kirurgiska ingrepp samt vid brännsår/-skador. Vivamel har uppvisat mycket goda resultat på svårläkta sår, bl.a. ett fall med en hund med omfattande brännskador.


Rekommenderade produkter

Vivamel Tube


Storlek: 20 g & 50 g

Appliceringsområde: För sår med lite eller inget exsudat

Antal/förp.: 1 st

Art.nr.: 21101 & 21102

Vivamel Contact


Storlek: 5x5 cm & 10x10 cm

Appliceringsområde: För sår med lätt exsudat

Antal/förp.: 10 st

Art.nr.: 21103 & 21104

Vivamel Protect


Storlek: 10x10 cm

Appliceringsområde: För sår med lätt till måttligt exsudat

Antal/förp.: 10 st

Art.nr.: 21108

Vivamel Alginate


Storlek: 5x5 cm & 10x10 cm

Appliceringsområde: För sår med måttligt till kraftigt exsudat

Antal/förp.: 10 st

Art.nr.: 21106 & 21107

Hygien

En hygienisk klinikmiljö är viktigt för såväl patienter som personal. I vårt sortiment finns Proignaz® - ett innovativt, svensktillverkat, produktkoncept speciellt framtaget för att underlätta en hygienisk vardag och arbetsmiljö.

Desinfektion för hud & ytor

Etanolbaserade desinfektionsprodukter i innovativa aerosolsprejformat som förenklar applicering på både hud och ytor. Produkterna är effekttestade mot höljeförsedda virus, bakterier och jäst. Proignaz® 2-in-1 Desinfektionsspray är lämplig att ta med i fickan under arbetsdagen för att snabbt och enkelt kunna desinficera såväl händer som ytor. Proignaz® Ytdesinfektionsspray är lämpad för desinficering av större ytor på kliniken, t.ex. undersökningsbritsar.


Hudvård efter handhygien

Goda hygienrutiner såsom frekvent handtvätt, desinficering samt användning av latexhandskar kan bidra till att torka ut huden. Proignaz® Hudmousse hjälper till att hålla händerna mjuka, smidiga och återfuktade. Moussen har en kladdfri formula som innehåller vårdande ingredienser som återfuktar och förstärker hudens naturliga skydds- och återhämtningsförmåga genom att bilda en barriär som stänger ute irriterande ämnen.


Rekommenderade produkter

Proignaz® 2-in-1 Desinfektionsspray


Innehållsmängd: 100 ml

Appliceringsområde: Desinficering av hud och ytor.

Effekttestad enligt: EN 1500, EN 14476, EN 13727, EN 13697, EN 13624

Aktivt ämne: Etanol

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 14101

Proignaz® YtdesinfektionssprayInnehållsmängd: 500 ml

Appliceringsområde: Desinficering av ytor.

Effekttestad enligt: EN 14476, EN 13727, EN 13697, EN 13624

Aktivt ämne: Etanol

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 14102

Proignaz® Hudmousse


Innehållsmängd: 100 ml

Appliceringsområde: Hudvård.

Antal/förp.: 12 st

Art.nr.: 14104

Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Intresserad av sortimentet?

Ansök om att bli kund

För att handla i Medicatomas webbshop behöver man vara kund.

Redan kund

Befintliga kunder kan beställa produkter via Medicatomas webbshop.

Offertförfrågan

För upphandlingar och inköp av större kvantiteter ber vi er kontakta oss för offert.


Medicatoma arbetar efter målsättningen att tillhandahålla högkvalitativa produkter som kan bistå vårdgivare i sitt yrkesutövande och bidra till bättre vård för patienten. Sortimentet inkluderar produkter inom diagnostik, terapi, sårvård, hemostatikum, första hjälpen, fotvård och desinfektion. Medicatoma är en division inom AB Atoma, leverantör av hälsofrämjande produkter sedan 1930.